Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Зимски успон на Рилу

фебруар 3 @ 05:00 - фебруар 4 @ 19:00

Почетак нове 2018-те године планинари Ниша обележили су низом планинарских активности као што је новогодишњи успон на Трем, на који се у очи Нове године спонтано окупи преко стотину планинара честитајући једни другима нову годину и то на нашем најпознатијем врху. Затим следи Божићно брање бадњака где се једном кратком шетњом и симболичним сечењем гране храста и ми припремамо за најрадоснији хришћцански празник. Ту се изненада и сасвим случајно нашао и успон на Стражиште, где су се наши планинри по изузетно лепом и топлом времену попели на 1714мнв на један од прелепих врхова наше планине који је неоправдано запостављен. Веома динамично настављамо што се тиче прве у години републичке акције на Ртњу где смо се на позив домаћина одазвали у великом броју и још једном показали на делу слогу и јединство нишких планинара чак и у оним изненадним ситуацијама. И таман сам помислио да нам тек следи једна већа зимска пауза када се на нашем фејсбуку појавио извештај са меморијалног успона на Хајлу. Са одушевљењем сам прочитао текст и прелисто албум радујући се успеху наше младе екипе на испењаних 2400+мнв. А ако је то и први наш успешни зимски успон на Хајлу, онда је задовољство још веће, све честитке екипи.

Надовезујући се на овакав успех желео бих да чланове клуба позовем на успон на Мусалу 03. – 04. фебруара са оријентационим планом:

Субота:

05 часова – полазак са трга Петра Бојовића и одлазак до Метроа на улазу у Софију због замене новца. Не улазећи у Софију пут настављамо до Боровеца. Тог дана треба да стигнемо до дома „Мусала“ на 2400мнв за шта нам пешака треба око 5 сати хода. Очекивано време доласка до дома је до 15 часова. Припрема хране и преноћишта, слободне активности, повечерје. Ако има могућности могуће је у склопу слободних активности демонстративно показати прављење „вучје јаме“…

Недеља:

07 часова – полазак на стазу, очекивани излазак на врх за 2.5 сата, пауза око пола сата. По повратку са стазе припрема хране и ствари за силазак, силазак, полазак кући. У договору са групом могуће је обићи продавнице планинарске опреме у Софији. Очекивани долазак кући је око 19 часова.

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ:

Овај део текста је најважнији и молим све потенцијално заинтересоване полазнике да га пажљиво прочитају.

Успон на највиши врх Балкана (2925мнв) у зимским условима је предвиђен за искусније планинаре као једна припрема за јаче, теже и више врхове и својим садржајем обухвата елементе које би сваки планинар на таквим врховима имао: песачење до дома под пуном опремом, дводневна исхрана из ранца, ноћење у шатору, коришћење зимске алпинистичке опреме у случају потребе. Подразумева се да свако има комплетну зимску опрему: зимске ципеле, шатор, зимски подметач, зимска врећа за спавање, примус за припрему хране (топљење воде), дерезе, лампу, резервне ствари за пресвлачење…, и мнооого кондиције. Да бих заинтересованима што боље приказао догађај навешцу део онога што све нас горе очекује, а што сам приметио ранијих година:

ЗАШТО ТРЕБА ОТИЋИ:

Боровец је зими препун туриста и скијаша и веома је лепо провести време у том ски центру, до дома се иде проходном ски стазом, стаза се простире кроз четинарску шуму, дом „Мусала“ је на лепом месту окружен високим, стеновитим врховима, на самом врху је метеоролошка станица и планинарски дом са печатом, са врха се пружа одличан поглед на све друге врхове, у договору са групом у повратку обићиће се  продавнице планинарске опреме …

ЗАШТО НЕ ТРЕБА ОТИЋИ:

од Боровеца до дома потребно је 5 сати хода, спава се у шаторима, температура ноћу на 2400мнв прошле године је била негде око -15С, могуће је спавати у дому – спаваона је одвратна, завршни успон на врх је веома стрм (постављена је сајла), потребна је максимална опрезност при успону на врх и при силаску…

Укупна оријентациона цена превоза на бази 8 путника (комби превоз) са вињетама и таксама је око 2200 дин, могућа је корекција цене услед промене километраже, неких додатних такси, мањег броја путника… Потребна документа: пасош, путно осигурање за два дана (свако за себе вади) и планинарска књижица са маркицом за 2018-ту годину.

Пријаве и уплата: Милена Јанковић 0613100924

На стази је неопходно придржавати се упутстава водича као и одредаба „Правилника о безбедности и одговорности планинарских активности“. Учесници акције учествују на сопствену одговорност. Водич успона задржава право да не дозволи успон планинарима са неодговарајућом опремом као и да удаљи са успона недисциплиноване учеснике. Организатор не сноси одговорност за евентуалне повреде и несреће изазване самовољом појединаца, несреће изазване здравственим проблемима, као и несреће изазване под дејством алкохола и других недозвољених супстанци. Организатор не одговара за учеснике који крену на стазу самостално пре или након организованог поласка, као и за учеснике који одаберу неки други правац успона.

Вођа акција и водич на стази: Миодраг Миљковић

Детаљи

Почетак:
фебруар 3 @ 05:00
Крај:
фебруар 4 @ 19:00
Догађај Category: