Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

XX пешачки маратон – „Поздрав пролећу“, Алексинац-Сокобања

март 18 @ 07:00 - 20:00

Планинарски клуб „Брђанка“ из Алексинца

организује планинарску акцију

XX пешачки маратон – „Поздрав пролећу“

 

И ове године по двадесети пут, ПК „Брђанка“ Алексинац организује традиционални планинарско-пешачки маратон од Алексинца до Сокобање.

 

Категорије стаза:

* Алексинац – Озренске ливаде – захтевна стаза (најдужа стаза, дужина 35 км и успон од 850 м.)

* Алексинац – водопад Рипаљка – захтевна стаза (средња стаза, дужина 28 км и успон од 837 м.)

* Алексинац – Бованско језеро – просечно захтевна стаза (краћа стаза, дужина 15,5 км и успон од 350 м.)

 

Подаци о тури: Полазак на стазу из Алексинца, преко парка Брђанка, цркве Света Тројица и Кнежеве ливаде (12 км). До Кнежевих ливада, сви учесници акције иду истом стазом. Одатле се одваја група према Бованском језеру, што чини дужину стазе од 15,5 км. Учесници који се определе за средњу и дужу стазу, настављају заједно до Присада (18 км) и Јовановог камена (24 км). Од раскрснице код Јовановог камена, десно се скреће за дужу стазу, преко Озренских ливада, Партизанске чесме и водопада Рипаљке (35 км), а друга стаза иде поред манастира Јерменчић и водопада Рипаљке (28 км).

На стази има извора питке воде код манастира Света Тројица (5 км), код Присада (на 18 км) и манастира Јерменчић (на 26 км). Такође, нема експонираних рељефних детаља – препрека за савладавање. Очекивано време пешачења је око 9 сати.

 

Напомена: За све учеснике који се одлуче за средњу и дужу стазу, треба да раскрсницу код „Кнежевих ливада“, пређу до 12,00 часова. За оне који се одлуче за најдужу стазу, треба да раскрсницу „Јованов камен“ пређу до 15,00 часова.

 

На стази постоје локалитети од значаја, и то:

– Руски споменик на Брђанци, посвећен је руским добровољцимапалим у Српско – турским ратовима. Сазидан је од камена у обликупирамиде, висине 12 м. На врху украшен крстовима од белог мермера.При дну су уграђене 4 мермерне плоче са текстовима на руском исрпском језику. Освећење споменика је обављено у јесен 1880. године.

– Црква Света Тројица у подножју Шуматовца, подигнута је 1884. године као скромна грађевина посвећена погинулим војницима у Шуматовачкој бици, чије кости су положене испод јужне Певнице. У црквеној порти подигнут је црквени Дом 1909. године.

– Манастир Јерменчић, налази се на планини Озрен на надморској висини од 659 мнв, а од Сокобање је удаљен 8 км. Поуздано се зна да је подигнут 1392. године и посвећен је Светим Архангелима Гаврилу и Михаилу, саградили су га калуђери Јермени, који су по предању учествовали у Косовском боју на страни Турака. Када су видели да се боре против Хришћана, напустили су битку, прешли на страну Срба и касније подигли манастир. Прича се да је манастир био веома богат и да је бројао преко 400 монаха. Окружен је са 4 извора бистре планинске пијаће воде, од којих се сматра да је 1 лековит за очне болести.

– Спомен природе „Рипаљка“, заштићено природно добро I категорије. Стављен је под заштиту државе (водопад, мала и велика Рипаљка на реци Градишници код Сокобање).

Планинарски клуб Железничар организује одлазак на акцију  XX пешачки маратон – „Поздрав пролећу“ у Недељу, 18. марта 2018. године.

Сатница:

– 07:00 полазак испред  улаза у Нишку тврђаву, доћи 15 минута раније
– 07:45-08:00 – долазак у Алексинац, пријем учесника , евидентирање, подела бонова за ручак
– 08:00 – отварање акције
– 08:00 – полазак на акцију
– 18:00 – долазак на циљ (на)
– 18:00-19:00 – ручак
– 19:00 – додела захвалница и полазак за Ниш

Напомене од значаја

Организатор задржава право измене сатнице или програма.
Временске прилике нису разлог за отказивање излета.
Учешће на акцијама планинарског клуба је на сопствену одговорност. Уз себе морате имати здравствену и планинарску картицу са плаћеном чланарином за 2018. годину.

Обавезна је добра кондиција.

 

Потребна лична опрема: За услове примерене годишњем добу и временској прогнози (прибор за јело, гојзерице, камашне, штапови, качкет, пелерина, слојевита одећа, храна, вода, енергенти, основна средства прве помоћи, батеријска лампа);

Храна: Ручак са котизацијом од 150,00 динара.

Трошкови пута: превоз  600,00 динара и ручак са котизацијом 150,00 динара,  укупно 750,00 динара.

 

Рок за пријављивање 14. март 2018. године;

 

Пријаве на састанку клуба, средом у 19:00 часова

Добривоје Николић 061 168 777 1

Петар Вранић 064 505 13 77

 

  • Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати “Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности “ и „Правила понашања планинара“ и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

 

Детаљи

Датум:
март 18
Време:
07:00 - 20:00
Догађај Category: