Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Прва етапа Нишке Трасверзале 2018.

март 31 @ 07:00 - 17:00

Планинарски клуб “Железничар” Ниш организује планинрску акцију
 
ПРВА ЕТАПА НИШКЕ ТРАСВЕРЗАЛЕ
 
“ Нишка трансверзала, са својих 130 km дужине и 13 контролних тачака, представља кружни пут који повезује неколико маркантних нишких планина, Селичевицу, Суву планину, Сврљишке планине и Калафат. Стазе Нишке трансверзале прелазе преко живописних предела, од питомих шумских, до оних високогорских, алпских, и као таква представља велики изазов како за уживаоце пророде, тако и искусне плнинаре.“
 
Полазак је 31.03.2018. године у 7:00 часова, из планинарског дома у Тврђави. Долазак у Нишку бању око 17:00.
Неопходна опрема за боравак у планини у летњим условима: обавезно понети резервне мајце и чарапе, камашне, штапови за ходање, наочаре за заштиту од сунца, батеријску лампу, личну карту, здравствену и планинарску књижицу. Понети минимум 2 литара воде за пиће.
Маршута акције је следећа: Тврђава(планинарски дом КТ1)-Велика Тумба (КТ2)-Коритњак (КТ3)-Нишка бања и обухвата 3 контролне тачке трансверзале. “Стаза почиње у Нишкој тврђави код планинарског дома (КТ01). Иде се у правцу југа, пролази кроз Чаирски парк и долази до Светиниколске чесме одакле почиње лагани успон до Турских шанаца, а потом и до тврђаве Марково кале. Наставља се даље у правцу југа до Данилових појата, поред извора до Црквишта где постоји добар извор и клупе за одмор. Од Црквишта стаза креће даље у правцу истока и североистока, заобилази врх Малу Тумбу и изводи нас на највиши врх Селичевице – Велику Тумбу – 903м (КТ02). На овом врху се налази релеј, а код чувара се налазе печати за КТ02 и КТ 03. Надаље, стаза се спушта кроз шуму до извора Бела вода, а затим иде у правцу севера поред извора Дарино кладенче до видиковца, одакле се убрзо стизе до Лазаревог села. Од Лазаревог села следи успон до села Радикина бара одакле остаје још нешто више од 1км до Коритњака (КТ03). ” Након одмора у селу Коритњак следи спуст у Нишку бању, и повратак у Ниш редовнм линијма јавног градског превозa (цена аутобуске карте је око 100 дин.).
Опис стазе и карактеристике: укупна дужина стазе је око 32 километра, висинска разлика која се савладава у успону је око 1400 метара и 1100 у силаску, на стазу постоје 3 извора пијаће воде (Црквиште, Бела вода и Коритњак), стаза је великим делом шумски колски пут док се на појединим местима може очекивати и асфалт (око 3-5 километара).
Храна и вода: из ранца, обавезно понети и минимум 2 л воде.
Пријаве на телефон 061 168 777 1 (Добривоје Николић, звати после 18:00 ч) или на редовним састанцима клуба средом од 18:00 ч до 19:00 ч. Последњи рок за пријаву је до 28.03.2018. године. За додатне информације можета да ме контактирате и на е-пошту dobrivojenikolic@yahoo.co.uk
 
Водич на стази је Добривоје Николић
Напомена:
*Сви учесници морају бити психофизички спремни и здравствено способни!
*На стази се стриктно придржавати налога водича !
*На акцији свако учествује на сопствену одговорност у складу са правилником о безбедности Планинарског савеза Србије.
*Пре поласка на успон водич ће прегледати одећу и обућу свих учесника и има право да на успон не поведе оне који немају адекватну опрему.
*Вођа задржава право да откаже,прекине или одложи акцију,промени сатницу или маршруту акције у случају непредвиђених околности,о чему ће сви пријављени учесници бити благовремено обавештени.

Детаљи

Датум:
март 31
Време:
07:00 - 17:00
Догађај Categories:
,