Loading Догађаји

« All Догађаји

Планина Тара, Велики Столац 1675 м

мај 26 @ 07:00 - јун 27 @ 22:00

Планинарски клуб Железничар, за своје чланове, организује акцију на Тари
26. и 27. мај.
 
Планина Тара представља површ динарског правца пружања. Припада делу старовлашких планина. Налази се на крајњем западу Србије захватајући подручје ограничено лактастим током Дрине између Вишеграда и Бајине Баште. У најужем делу масива смештена је планина Звијезда, која је од Таре природно одвојена Клисуром Дервенте. Ово је типично шумско подручје, а по очуваности и разноврсности шумских екосистема, од којих су многи реликтног карактера, спада у најбогатија и највреднија шумска подручја Европе. Посебну вредност и значај има Панчићева оморика (Picea omorika), ендемична и реликтна врста, која је кањонима и клисурама средњег тока рек Дрине успела да преживи задње ледено доба. Овде је настањена највећа популације мрког медведа у Србији.
Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године.
 
Опис акције:
По доласку у Митровац на Тари, после краће паузе крећемо до Бањске стене, која се сматра једним од најлепших видиковаца у Европи. Стаза је дуга 6 км у једном правцу, почетна висина 1070м, завршна висина 1065м, са кумулативним успоном од 105 м. Предвиђено време кретања у једном правцу је 1 сат и 45 минута. По повратку обићемо тепих ливаде (ливаде на тресишту) и Центар дечијих одмаралишта, где ћемо направити дужу паузу.
Након тога, возилом силазимо до Дрине и поред хидроцентрале и језера Перућац, те кроз клисуру Дервенте стижемо у село Растиште, где се смештамо у Планинарски дом. Ту ћемо преноћити, постељина је обезбеђена. Дом је смештен у бившој школи са новом кухињом и купатилима. По договору, можемо органозовати заједничку вечеру.
У недељу, напуштамо Планинарски дом и одлазимо возилом до локалитета Предов крст и одатле изводимо успон на Велики Столац, највиши врх у масиву Тара-Звијезда, који се налази на територији Републике Српске. У условима добре видљивости са овог врха се види све до Велебита. Стаза је дуга 8,6 км у једном правцу, почетна висина 1085 м, завршна висина 1675 м, укупни успонн 720м. У повратку ћемо свратити до видиковца Сјенич, на Витомировцу.
Након тога ћемо, после краћег задржавања код бране Перућац, обићи Перућачко врело и реку Врело (Година), која је дугачка 365 м и водопадом се улива у Дрину.
Стижемо у Бајину Башту, обићи ћемо кућицу на Дрини и после предаху у самом граду, враћамо се за Ниш, где ћемо стићи у касним ноћним сатима.
 
Како се буде ближила акција, тако ћемо објављивати више детаља.
Вође акције
Радоњић Горан 066/000-361
Цанић Дикица 064/236-87-12

Детаљи

Почетак:
мај 26 @ 07:00
Крај:
јун 27 @ 22:00
Догађај Category: