Loading Догађаји

« All Догађаји

Пирин 2018

јун 9 @ 06:30 - јун 10 @ 23:59

USPON NA TREĆI NAJVIŠI VRH BALKANA
BUGARSKA-PLANINA PIRIN-VRH VIHREN 2914 mnv.

PROGRAM:

Subota 9. jun


– Polazak u 06.30 h sa parkinga na Trgu Petra Bojovića (Gradska kuca). Mole se učesnici da na mestu polaska budu bar 30 minuta ranije radi blagovremenog ukrcavanja i polaska. Putovanje preko Dimitrovgrada ka graničnom prelazu Gradina, kratka pauza na pumpi pred granicom. Do granice ima 105km i prelazi se za oko 1h i 45min. Posle granice pomeramo časovnike sat unapred i dalje računamo po bugarskom vremenu. U 10:30 h smo po bugarskom vremenu u Sofiji ako ne bude većih zadržavanja na granici. Slobodno vreme do 14h a koje ćemo iskoristiti za posetu crkvi Aleksandra Nevskog, crkvi Svete nedelje gde su mošti kralja Milutina, zatim odlazak do menjačnice, prodavnice sportske opreme Stenata i do restorana na ladno pivo 🙂
U 14h nastavljamo vožnju ka zimskom centru Bansko 925mnv do koga nam treba 2h voznje bez pauza odnosno oko 3h sa pauzama. Kraći odmor. U 18:30 dolazak i smeštaj u dom Vihren tj. u šatore ko spava ispred doma.

Nedelja 10. jun

05:30 – ustajanje i doručak
06:45 – okupljanje ispred doma, zajednička fotografija
07:00 – polazak na uspon planinarskom stazom od hiže Vihren, do vrha 5,69km
10:00 – izlazak na vrh Vihren (2915 m); pauza 30 minuta
12:30 – dolazak na prevoj Končeto (2850 m);
12:50 – izlazak na vrh Banski suhodol (2884 m) , polazak sa vrha u 13h
14:15 – izlazak na vrh Kutelo II ( 2907m), zatim Kutelo I (2908 m), preko prevoja Končeto; ručak 30 minuta, silazak ka prevoju Premkata 2650mnv do koga treba 30min, na njemu smo oko 15:15h.
18:30 – povratak u dom Vihren; dalje ka domu Vihren
presvlačenje, sakupljanje šatora, priprema i polazak u 19h vozilom ka Banskom, pauza za večeru od sat vremena (promenljivo, u zavisnosti od raspoloživog vremena).
Polazak za Niš, krecćmo se obilaznicom oko Sofije. U Nišu smo u kasnim večernjim časovima, ili ranim jutarnjim, oko 1-2 časa izjutra u ponedeljak.

DODATNE NAPOMENE

Ova akcija je jedna od najtežih koje se mogu izvesti na čitavom Balkanskom poluostrvu sa pešačenjem od oko 10,5 sati po napornoj i zahtevnoj stazi. Uspeh je za sve da od hiže Vihren dostignu istoimeni vrh (2914 m), koji je treći po visini na Balkanskom poluostrvu, odmah iza Musale na Rili i Mitikasa na Olimpu. Oni koji ne budu mogli da pešače dalje ka prevoju Končeto i ostallim vrhovima, nakon silaska sa vrha Vihren odmaraju na prevoju Premkata i čekaju ostatak grupe za zajednički silazak.

Na akciji penjaćemo se na najviši greben Pirina, na vrhove Vihren (2914 m), Banski suhodol (2884 m) i Kutelo (2908 m). Na putu ka Banskom suhodolu preći ćemo preko čuvenog prevoja Končeto (2850 m), na delu koji je oštar poput noža. ( „Pirinski nož“ ) Širina staze je na Končetu samo 70-tak centimetara, a sa jedne i druge starne su odseci. Dubina provalije na južnoj strani Končeta je 400 metara, a na severnoj strani čak 1000 metara.

Veliki je podvig i iskušenje nastaviti dalje od vrha Vihren, strmo se spustiti niz severozapadnu njegovu stranu, pod nagibom od 45 stepeni, savladati surovi, opasni i negostoljubivi prevoj Končeto, popeti se na Banski suhodol, a onda celom dužinom prevoja Končeto, izaći na vrh Kutelo. Opet, sa Kutela predstoji veoma strm silazak na prevoj između ovog vrha i vrha Vihren, i na kraju, dobra tri sata hoda, obilaznom stazom preko Kazane, kroz kamenjar i stene, biće potrebno da se vratimo nazad u hižu Vihren.

OPREMA:
Garderoba prilagodjena uslovima na terenu, za visokogorske uslove. Podrazumeva – duboke planinarske cipele, štapove, kamašne, kapa i krema za sunce, rezervnu presvlaku, baterijska lampa, višeslojno oblačenje.. kao što je lepo objasnila Nada Macura, spavači u šatorima treba da imaju vreće i podmetače, obavezno uz sebe imati minimum 2 litra vode uz ekonomičnu potrošnju, energente (bonžita, crna čokolada, limunada, suvo voće, med, maslina, alva….), lični komplet prve pomoći, pribor za jelo i za ličnu higijenu, kabanica, ličnu kartu, overenu zdravstvenu knjižicu, najlon kese, planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu. Ne polaziti u farmericama na stazu.
Vodič će poneti par pojaseva i nekoliko karabinera za svaki slučaj ako nekom bude bilo potrebno.

CENA I PRIJAVA:
4000 dinara po osobi u šta je uračunato grupno putno osiguranje, troškovi prevoza putnika, troškovi noćenja vozača.
U cenu nisu uračunati troškovi ishrane učesnika (hrana iz ranca) i noćenja učesnika čija je cena 7,5e (15 leva) u planinarskom domu Vihren gde imamo rezervisana 9 mesta za noć subota na nedelju. Ostali će spavati u šatorima ispred doma za koje se verovatno ništa ne plaća, ako se i plaća biće to možda samo 1 lev po šatoru..
Prijava na akciju podrazumeva uplatu akontacije u iznosu od 1000 din najkasnije do srede, 23.maja 2018, ostatak iznosa do 1. juna iste godine. Takođe podrazumeva davanje podataka: Ime i prezime, broj telefona, datum rođenja, matični broj, broj pasoša i izjašnjenje o noćenju – dom ili šator. Po uplati novac se ne vraća osim ukoliko osoba ne pronađe adekvatnu zamenu. Mesto uplate – svake srede, na sastanku kluba od 19 h u prostorijama Gradskog sportskog saveza, SOFKA ili drugačije u dogovoru sa vodičem.
*Vodič zadržava pravo izmene vremena i mesta polaska kao i programa i satnice akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti o čemu će učesnici biti blagovremeno obavešteni. Ima pravo i da na uspon ne povede nedovoljno opremljene učesnike.
*Svako učestvuje na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih akcija PSS-a.
*Učesnici ture moraju biti spremni na moguće improvizacije na terenu.

VOĐA PUTA I USPONA: Ivan Stojiljković vodič 2. kategorije MB. 373
kontakt telefon: 061/2-808-793

Детаљи

Почетак:
јун 9 @ 06:30
Крај:
јун 10 @ 23:59
Догађај Category: