Loading Догађаји

« All Догађаји

FRUSKOGORSKI MARATON 2018

април 27 @ 08:00 - април 29 @ 22:00

Догађај навигација

FRUSKOGORSKI MARATON 2018

„PK Zeleznicar Nis“ za svoje clanove organizuje odlazak na planinarsku akciju „Fruskogorski maraton“, koji se organizuje u periodu 28-29. aprila. Posto su sve neophodne informacije o tome sta je to, koja je svrha toga i sam nacin ucesca detaljno objasnjeni na sajtu organizatora (link na kjraju teksta), ja te informacije necu ovde ponavljati, vec cu se potruditi da na najkraci nacin naveden one najbitnije stavke o tome iz svog dosadasnjeg iskustva.

…nesto o Fruskoj gori…

Planina Fruska gora nalazi se u Vojvodini (u Sremu), sa svojom duzinom od oko 75km, sirinom do 15-ak km i najvisim vrhom Crvenim cotom 539mnv. Najvecim delom prekrivena je listopadnom sumom, dok su nizi delovi rezervisani za pasnjake, livade i poljoprivredne kulture. Sto se tice flore i faune na njoj se nalazi oko 700 biljnih lekovitih vrsta, a njenim prostranstvima obitavaju divlje svinje, lasice, mufloni, srne divljke macke, sakali… U nasoj istoriji Fruska gora ima izuzetno vaznu ulogu jer pod svojim sumama vesto sakriva najpoznatije srpske manastire srednjeg veka. Tako se cak 17 spomenika kulture odnosi na manastire Srpske Pravoslavne crkve rasporedjene po celoj planini, nastale kao zaduzbine srpskih vladara, koji su se pod pritikom turaka pomerali ka sevru. Pesacenjem nekom od staza „Fruskogorskog maratona“ moguce je videti neke od manastira kao sto su: Beocin, Besenovo, Vrdnik, Mala i Velika Remeta, Jazak, Grgeteg, Krusedol, Staro i Novo Hopovo…

No, po meni najvaznija stvar je sto ova prelepa planina ima veoma lepa i uredjena izletista, a najpoznatije od njih je Letenka, koz koju prolazi veci broj staza maratona. Pored Letenke, tu su jos i Brankovac, decje odmaraliste Testera, kao i nama planinarima dobro poznato Andrevlje, mesto za caj i slatkise koji su jako potrebni za vreme dugih pesacenja. Tu su jos i Iriski venac i Strazilovo, a takodje i Vrdnicka kula. Staze srednjih i vecih duzina prolaze pored ovih izletista, a sa nekih od njih se pruza odlican pogled na grad Novi Sad i okolne varosice. Sve u svemu svojim geografskim polozajem i niskom nadmorskom visinom, a u vreme proleca, svakom ucesniku, planinaru ili slucajnom prolazniku pruza izuzetan i neopisiv osecaj zadovoljstva, a tek prolazak stazama  u nocnim satima, sto se redovno desava odabirom duzih staza, stice se jedno neverovatno iskustvo, zbog cega ce svaki ucesnik Frusku goru gledati na jedan skroz drugciji nacin.

…nesto o samom maratonu…

Fruskogorski maraton je sportsko-rekreativna manifestacija koja se bez prekida odvija jos od 1978-e godine. Sve do poslednjix 3-4 godine ova manifestacija je bila cisto rekreativnog karaktera, no posle sertifikacije odredjenih staza od strane ITRA, na kojima se stice odredjeni broj bodova koji su potrebni za ucesce na UTMB, ucesce na ovim stazama se naplacuje. Princip prelaska staza koje se neboduju nema takmicarski karakter i svaki rekreativc ih moze prelaziti. Na tim stazama stici prvi nema nikakvog znacaja. Naravno da pod ovim ne spadaju ultra duge staze za koje je potrebna izuzetna psihofizicka izdrzljivost. A staze, one su tako postavljene da prolaze kroz najlepse delove planine i ukljucuju sve najpoznatije izvore, odmaralista, izletista, vidikovce, manastire, kulturno-istorijske spomenike, banje… Sve u svemu jedno lepo iskustvo narocito za one koji prvi put idu tamo je zagarantovano.

…rec-dve o organizaciji…

Poazak iz Nisa je u petak 27. aprila u jutarnjim satima (detaljinije informacije bice kasnije postavljene). Ocekivano vreme dolaka u vikend naselje  Popovica je izmedju 13 i 16h. U dogovoru sa grupom moguce je provesti odredjeno vreme u Novom Sadu (razgledanje grada, kupovina hrane…). Start svih trka koje pocinju iz Popovice je u subotu u 09h i to je vreme pocetka maratona. Slede slobodne aktivnosti sve do trenutka polaska kuci i to je u nedelju izmedju 13 i 17h sa Popovice. Vikend naselje Popovica je ujedno i mesto naseg prenocista. Posto se spava u satoru jer su svi planinarski domovi daleko unapred rezervisani, potrebno je poneti opremu za spavanje u prirodi: sator, podmetac i vrecu. Posto je ishrana „iz ranca“ potrebno je pored hrane poneti i pribor za jelo. Dolazak kuci je u nedelju do 22h. Cena prevoza kombijem na bazi 8 putnika je oko 2500 din po osobi i obuhvata samo cenu prevoza. Ako ne bude dovoljan broj prijavljenih za pun kombi u dogovoru sa grupom sledi doplata ili odlazak javnim prevozom (svako placa za sebe cenu prevoza). Startnina za ucesce se dodatno naplacuje direktno organizatoru (videti sajt organizatora: cene), spavanje u satorima je besplatno. Detaljnije informacije u sledecoj objavi.

sajt organizatora:

https://www.fruskogorski-maraton.com

YT video zapis 39. fruskogorskog maratona:

Детаљи

Почетак:
април 27 @ 08:00
Крај:
април 29 @ 22:00
Догађај Category: