Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Друга етапа Нишке трансверзале

мај 6 @ 07:30 - 18:00

Планинарски клуб „Железничар“ из Ниша организује планинарску акцију

Друга етапа Нишке трансверзале

„Нишка трансверзала, са својих 130 км дужине и 13 контролних тачака, представља кружни пут који повезује неколико маркантних нишких планина – Селичевицу, Суву планину, Сврљишке планине и Калафат. Стазе Нишке трансверзале прелазе преко живописних предела, од питомих шумских до оних високогорских, алпских, и као такве представљају велики изазов како за уживаоце пророде тако и за искусне планинаре.“

Полазак на стазу је 29. 4. 2018. године у 7:30 из Нишке Бање. Окупљање учесника је код окретнице у Нишкој Бањи, на почетку пешачке зоне. Повратак за Ниш је из Горње Студене у 18:00 или 21:00 редовним линијама приградског јавног превоза. Аутобус за Нишку Бању према реду вожње ЈГП Ниш полази у 6:45, линија 1, цена карте је око 100 динара.

Неопходна опрема за боравак у планини у зимским условима: зимска јакна, рукавице, капа, камашне, штапови за ходање, наочаре за заштиту од сунца. Обавезно понети и резервне мајице и чарапе, батеријску лампу, личну карту, здравствену и планинарску картицу. Понети минимум 2 литра воде за пиће.

План акције. Маршута акције је следећа: Нишка Бања – Коритњак (КТ3) – Црни камен –Мосор (КТ4) – Соколов камен (КТ5) – превој Девојачки гроб – Бојанине воде и обухвата три контролне тачке трансверзале. Полазак је из Нишке Бање, идемо до села Коритњак (КТ3), затим настављамо до врха Црни камен (867 м) одакле се први пут пружа поглед на гребен који треба прећи. Долазимо до ливаде Рајац одакле почиње успон на Мосор (984 м) – КТ4, потом следи спуштање до антене и наставак успона на Соколов камен (1523м) – КТ5. Следи спуст до превоја Девојачки гроб одакле се супуштамо до одмаралишта Бојанине воде, где се завршава друга етапа Нишке трансверзале. Од Бојаниних вода настављамо макадамским путем до села Горња Студена, одакле се редовним линијама приградског јавног превоза враћамо за Ниш (линија 21, полазак у 18:00 или 21:00, цена карте је око 100 динара).

Опис стазе и карактеристике. Укупна дужина стазе је око 26 километара, висинска разлика која се савладава у успону и силаску је око 1800 метара, на стази постоје три извора пијаће воде (Нишка бања, Коритњак и Бојанине воде). Стаза је у једном делу шумски колски пут, док други део стазе иде уз сам гребен (део поред Мосора, успон на Соколов камен и силазак до Девојачког гроба).

Храна и вода: из ранца, обавезно понети минимум 2 л воде за пиће.

Пријаве на телефон 061 168 777 1 Добривоје Николић (звати после 19 сати) или на редовним састанцима клуба средом од 19:00 до 20:00. Последњи рок за пријаву је 25. 4. 2018. године.

Заинтересовани за учешће на трећој етапи Нишке трансверзале (Бојанине воде – Трем –Пасарело – Дивна горица) потребно је да се пријаве на време због организације превоза. Детаљније информације можете видети на сајту клуба.

Напомена:

  • Сви учесници морају бити психофизички спремни и здравствено способни!
  • На стази се стриктно придржавати налога водича!
  • На акцији свако учествује на сопствену одговорност у складу са правилником о безбедности Планинарског савеза Србије.
  • Пре поласка на успон водич ће прегледати одећу и обућу свих учесника и има право да на успон не поведе оне који немају адекватну опрему.
  • Вођа задржава право да откаже, прекине или одложи акцију, промени сатницу или маршруту акције у случају непредвиђених околности, о чему ће сви пријављени учесници бити благовремено обавештени.

Детаљи

Датум:
мај 6
Време:
07:30 - 18:00
Догађај Category: