У периоду од 3-13. јула, екипа у саставу: Мирјана Перић (ПК «Железничар» из Ниша), Ненад Јевтић из Ћуприје (члан Горске службе спасавања Србије) и Милан Стојаковић (Nature team из Ниша) боравила је на Алпима, у Италији и Француској, и том приликом су успешно извели успоне на врхове Гран Парадизо (4061 m) и Мон Блан (4810 m).

Мирјана је успела да испење врх Гран Парадизо (4061 m) и да у периоду аклиматизације за успон на Мон Блан достигне 4200 m.

Јак ветар на дан успона на Мон Блан натерао је 50 од 70 алпиниста да одустану, међу којима и Мирјану.

До највишег врха Алпа, Мон Блана, и у овако лошим временским условима (јак ветар и смањена видљивост) стигли су Милан и Ненад, док је Мирјана одустала на висини од 4000 m због споменутог јаког ветра, чија ја брзина била преко 110 km/h.

Тог јутра је ка врху кренуло око 70 планинара, већина их је одустала до 4300 m, а само је њих 20 достигло чаробних 4810 m.

Чланови екипе су приликом успона на Гран Парадизо и Мон Блан процесе аклиматизације изводили плански, тако да нису имали здравствене проблеме (везане за висинску болест) током самих успона.

Боравак у Француској високогорци су искористили да присуствују и једној од етапа чувене бициклистичке трке кроз Француску (Tour de France).

Гран Парадизо (Gran Paradiso) (4061 m) је највиши врх Грајанских Алпа. Налази се на северозападу Италије у реону Аосте. То је једина планина у Италији чији је врх преко 4000 m, а да се целом својом површином налази на територији Италије. Успон креће из села Понт (2000 m), преко планинарског дома Виторио Емануеле II (2734 m) до самог врха. На врху се налази статуа Богородице и сам приступ њој је отежан због клизавих стена и провалије са једне стране.

Мон Блан (Mont Blanc) (4810 m) је највиши врх Алпа и највиши врх западне Европе. Сам врх се налази на граници Француске и Италије. У његовом подножју налази се живописан планински градић Шамони, са француске стране, односно Курмајер са италијанске стране.
Успон на врх се изводи у више дана. Први дан се зупчастом железницом долази до 2200 m и пешачи до планинарског дома Tete Rousse (3167 m). Други дан је „резервисан“ за прелазак Великог кулоара и успон до дома Gouter (3817 m), док се на врх, ако то услови дозволе, креће трећег дана.

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *