У периоду од 02. до 08.07.2012. године оджана је републичка акција Табор планинара Србије, у организацији Планинарског савеза Србије на Каменој гори и 51. слет планинарских друштава железнице Србије у Овчар бањи.

10 чланова ПК „Железничар“ из Ниша учествовало је на овим акцијама и освојило укупно пет медаља на различитим такмичењима планинара.

КАМЕНА ГОРА (1200 м до 1500 м надморске висине) је заталасана планинска висораван, са бројним бистрим изворским водама, испуњена смрчевим и брезовим шумама, ливадама и пропланцима. Ова ваздушна бања захваљујући специфичној геолошкој подлози, клими, многобројним објектима етно – наслеђа и као простор посебне и несвакидашње лепоте, проглашена је од Завода за заштиту природе Србије за ПРЕДЕО ИЗУЗЕТНИХ ОДЛИКА. Табор планинара Србије организује ПСС, отвореног је типа и на њему  учествују поред планинара сви љубитељи природе.

Поред пешачких тура, било је спортског пењања, обиласака пећина уз стручне  спелеолошке водиче и пратњу ГСС-а, параглајдинг ( мала обука i скок) по цени од само 1000 дин., рафтинг по цени од 2000 дин. укључујући и цену превоза а имали смо и базен у самом кампу . Програм је био толико разноврстан да нисмо знали где ћемо пре. У вечерњим часовима било је презентација и предавања ГСС-а, затим спелеолога а нарочиту пажњу изазвала је презенатција Јована Ераковића који је са својим пријатељем 2009. год. бициклом обишао Монголију. Нажалост, 06. јуна смо морали напусти табор и у јутарњим часовима кренули смо на Слет планинара у Обчар Бању.

51. СЛЕТ ПЛАНИНАРА

Слет планинара је манифестација ЖЕЛЕЗНИЧАРСКИХ ПЛАНИНАРСКИХ ДРУШТАВА СРБИЈЕ која поред пешачких тура има и такмичарски програм замишљен, пре свега, као добро дружење планинара .

Пропустили смо успон на Каблар јер смо стигли после 14 сати, али смо зато стигли на време за такмичарски део. Наши такмичари освојили су:III место – бацање камена жене; II место – планинско трчање мушкарци; I место – скок у врећи мушкарци; III место – укупан пласман мушкарци и посебно признање освојила не наша екипа ПЕТЛИЋА на које смо нарочито поносни! У суботу  7. јуна кренуло се на успон на Овчар уз обилазак манастира Тројице, Сретење и Преобажење. Било је и спортског   пењања и крстарења бродићем и наравно купања и уживања у реци. У недељу 08. јуна надокнадили смо изгибљени успон на Каблар и око 13:00 кренули возом за Ниш. Невероватно испуњена акција, читава бујица догађаја!

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *