Током 2015. и 2016. године након открића канала који повезују пећину Провалију и Крављанску јаму уследиле су акције мерења откривених канала овог спелеолошког система. Новим открићима доказан је јединствени пећински систем Церјанске пећине кога чине пећина Провалија, Крављанска јама и доступни канали на Горњекрављанском врелу (Пећурина).

Премеравањем ново откривених канала, а ослањајући се на резултате ранијих мерења, достигнута је дужина целог пећинског система од 7.149 m.

Нови циклус истраживања покренут је у циљу решавања проблема могуће повезаности система Церјанске пећине са јамом Церјанска пропаст или бар решавања питања сукцесије канала на споју Провалије и Крављанске јаме. Овај циклус је започео  акцијом рекогнсцирања подземља на месту споја почетком јула 2017. године (07-09. јул) у којој је учествовала екипа од  дванаест спелеолога. Овог пута акција је изведена из оба правца.

У петак  07. јула екипа од осам спелеолога (4 бивак екипа и 4 транспортна екипа) ушла је  у Церјанску пећину око 12,30 часова.  До вертикале близу четвртог километра (3,8 km) бржа екипа је стигла већ око 16 сати.  Тога дана извршен је обилазак канала према тзв. „Худинјевом пролазу“ (веза ка Крављанској јами) и Сифону II.

У суботу 08. јула  истраживан је уски вертикални канал испред пећинског језера. Истражена су, односно проширена прокопавањем и два сужења у продужетку канала код Т 173, чиме је рекогносцирано око 30 m нових калана. Рекогносциран је и део код Сифона II и део који полази из Дворане блокова и излази до гребенског дела блокова у висини од око 40 метара. У свим откривеним каналима има и пећинског накита.  Укупно је рекогносцирано око 150 m нових канала.

Током овог истраживања неки су имали част да остваре оно  што је било сан многим спелеолозима деценијама пре нас: да прођу целом дужином пећинског система од улаза у Церју до излаза кроз Крављанску јаму у селу Кравље (екипа која је распремала јаму), односно да уђу у јаму, а изађу у Церје (транспортна екипа II) .

У истраживању су учествовали:

  • Бивак екипа: Немања Милосављевић и Никола Стевановић (ПСК „Двиг“ Владичин Хан), Драган Нешић (Завод за заштиту природе Србије) и Милена Јанковић (СС ПК „Железничар“ Ниш), (око 55 сати проведених у објекту).

  • Транспортна екипа I (петак 7. jул):Зоран Ђокић Беца и Миња Вучковић (ПСК „Двиг“ Владичин Хан), Урош Величковић (ПД „Морич“ Власотинце), Небојша Петровић – Трша (Дирекција за изграадњу града Ниша).

  • Транспортна екипа II (недеља 9. јул):Слободан Ђорђевић и Урош Стојиљковић (ПК „Железничар“ Алексинац), Ивана Недељковић (ПК „Наисус“ Ниш).

  • Распремање Крављанске јаме: Драган Костадиновић (СС ПК „Железничар“ Ниш) и Драган Нешић.

Милена Јанковић

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *