У тешкој несрећи у области Мон Блана у француском делу Алпа, која се догодила дана 12.07.2012.године у јутарњим сатима, услед лавине која се обрушила на планинаре испод врха Мон Моди, повређен је планинар Милош Јанковић, члан Планинарског клуба „Железничар“ из Ниша. О тежини несреће довољно говори и податак, да је смртно страдало чак деветоро планинара, чланова међународне експедиције у којој се налазио и наш Милош, а још деветоро је теже и лакше повређено.

Пошто је недељу дана провео у болници у Шамонију, Милош је 18. јула специјалним санитетским возилом, уз пратњу лекара, пребачен у Ниш. Код куће је и опоравља се уз редован лекарски надзор. Помоћ и подршку омогућило је Министарство омладине и спорта. 

{besps}admin/rade_nikcevic/clanci/milos_jankovic{/besps}

Иначе, реч је о искусном и изузетно спремном планинару и спортисти, који има искуства у оваквим планинарским акцијама и познат је по доброј техници, рекли су у савезу. Јанковић је професор математике у једној основној школи у Нишу.

Ово је најтежа алпинистичка несрећа у Француској у последњих 10 година.
Агенција Франс прес је пренела саопштење локалне полиције да су већина погинулих алпиниста били Европљани. Погинуло је по двоје Немаца, Швајцараца и Шпанаца и троје Британаца, док се као нестали још воде двоје Британаца и двоје Шпанаца.

Алпинисти су у тренутку када се на њих обрушила лавина прелазили преко алпског врха Мон Моди (Mont Maudit), што у преводу са француског значи „Уклети врх“. Врх Мон Моди, који се налази на надморској висини од 4.465 метара, важи за један од најтежих делова на алпској маршрути ка врху Мон Блан. Врх Мон Моди први пут је освојен 1878. године.

Француски министар унутрашњих послова Мануел Валс изјавио је да је кренуо на лице места како би се уверио у резултате претраге спасилаца. „Претрага за несталима још траје“, рекао је Валс, који је упутио саучешће породицама настрадалих.

Раније у августу 2008. године, осам алпиниста, од којих четворо Немаца, троје Швајцараца и један Аустријанац, погинули су у лавини у близини врха Мон Блан.

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *