У организацији Планинарско-спортског друштво „Кукавица“ из Лесковца, 18. и 19. августа 2012.г. одржана је традиционална акција под називом „Осамнаести поход планинара на Кукавицу“. Акција је окуплила 50 планинара из 9 планинарских друштава и то: ПСД – ,,Железничар“-Београд ( 26 учесника ), ПСД “Железничар-Нови Сад ( 1 ), ПК “Железничар- Ниш (1 ), СПИД“ Железничар-Врање (5 ), ПД Врбица-Велика Плана ( 1 ), ПД Полицајац-Београд ( 2 ), ПСД Кукавица-Лесковац ( 10 ), ПД Победа-Београд ( 2 ), ПД Копаоник-Београд ( 2 ).
У два дана пређена је стаза у дужини од 24 км. Полазна и крајња тачка је био плато испред хотела „Влајна“ на локацији Јасичко равниште.

Субота 18. август.

До Јасичког равништа, које је од Лесковца удаљено 25 км стигли смо организованим превозом. На Јасичком равништву, на коме се налази хотел „Влајна“ до планинарског дома „Прека вода“ стигли смо за 4,30 сата хода. Маршрута кретања: хотел „Влајна“ – Зидине – Брестов рид – планинарски дом „Прека вода“. Кретали смо се добрим макадамским путем уз Голему реку око 6 км и даље колским путем  и прешли 14,5 км. Висинска разлика од хотела „Влајна“ на Јасичком равиштву до планинарског дома „Прека вода“ је 660 м. Након заједничког ручка имали смо разговор о начину рада и окупљању нових чланова у планинарским организацијама, размену искустава и предлоге за нове активности. Први дан се завршио дружењем уз логорску ватру. У дому смо имали могућност вечере и доручка уз приступачну доплату.

Недеља 19. август

Маршрута кретања: планинарски дом „Прека вода“ – врх Влајна 1442м – Вртешка – Свињарник – хотел Влаина. Од планинарског дома „Прека вода“ до врха Влајна дужина стазе је 1,800 км, висинска разлика је 172 м и потребно је 30 минута за овај успон.Излазак на врх који је ограђен због забране војних власти није био дозвољен. Тог дана пређено је 9,5 км уз доста стрм силазак и једним извором на 4-ом км од врха.  Ова стаза се прелази за 4 сата хода. Висинска разлика је 660м.  Код Хотела „Влајна“, на пространој тераси, завршен је поход и подељене захвалнице планинарским друштвима које су учествовале и пригодни поклони најмлађем и најстаријем учеснику. Цео ток похода пропратио је планинар из Врања који је фото и видео запис припремио за врањанске новине и телевизију. Организованим превозом у 15,00 сати поватак у Лесковац.

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *