У оквиру пројекта  „Завода за заштиту природе“  у  суботу 17. октобра 2015. осмочлана спелео екипа радила је на истраживању јаме у селу Кравље поред Ниша. Јама је дубока 117 метара и претпоставља се да је повезана са Церјанском пећином. Овом приликом истраживана су и два бочна канала.  Како се поаказало да постоји могућност да се пробије нови пролаз  и можда, отвори пут ка Цејанској пећини, истраживање је настављено последњег викенда у децембру.  Овог пута учествовала је петнаесточлана екипа која је била организована  у три групе, од којих је петоро људи провело више од 48 сати на дну јаме.

Немања Милосављевић, Бојан Милошевић, Никола Стевановић  (ПСК „ДВИГ“ Владичин Хан) и Јован Давид Ђорђевић (АС Београд), сишли су на дно јаме у петак 25.12. у вечерњим сатима. Њихов задатак  био је  да опреме јаму и обаве све потребне припреме. У суботу 26.12. екипи су се придружили Др. Драган Нешић геоморфолог, аутор пројекта (Завод за заштиту природе); Дејан Тасковић (ПСК „ДВИГ“ Владичин Хан) и Ивана Недељковић (ПК „Наисус“ Ниш). Седмочлана екипа је након целодневног и мукотрпног копања, око 17 часова после подне, успела да пробије пролаз. Отворио се канал дужине  око стотинак метара. Истог дана завршрно је и мерење овог канала. Откриће је прослављено отварањем шампањца на дубини од 117 метара.

У недељу 27.12. придружио се и трећи део екипе: Младен Милошевић и Милан Милојевић (САИС Књажевац);  Драган Костадиновић и Милена Јанковић (Спелеолошка секција ПК“Железничар“ из Ниша). Ова екипа кренула је од самог краја ново откривеног канала, где је веома мален отвор обећавао да се канал можда наставља. Након што је пробијен и други уски пролаз указао се пећински ходник дуг око 300 метара, са пар малених дворана, препун прекрасног и раскошног пећинског накита.

Док је већи део екипе радио на овом каналу, четворочлана екипа наставила је  истрживање бочних канала испод улаза у јаму. Ови канали такође имају пећинског накита и захтевају додатна истраживања. Тиме је отворено ново подручје истраживања и наметнуто  много нових задатака:  мерење, снимање, трагање за новим мгућим пролазима и каналима итд.

Ово, несумњиво највеће спелеолошко откриће током 2015. године, битно ће променити званичне податке и информације о овом спелеолошком објекту, а неодољивост и привлачност непознатог и неистаженог, невероватан  осећеј да сте крочили негде где људска нога још није крочила,  дивљење над лепотом и раскоши подземних ходника, награда је која се ничим не може мерити.

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *