Као представници спелеолочке секције ПК „Железничара“ имали смо част присуствовати Семинару  употребе софтвера у мапирању спелеолошких објеката који је одржан у Владичином Хану од 3. до 5. фебруара у организацији Комисије за спелеологију ПСС-а и ПСК „ДВИГ“ Владичин Хан.  Први пут је у Србији одржан семинар овог типа који има  међународни карактер. Циљ семинара био је презентовање различитих метода мерења спелеолошких објеката и израда нацрта коришћењем сваремених техничких инструмената и компјутерских програма.

У  Србији  се тек неколицина спелеолога бави израдом нацрта спелеолошких објеката,  број неизмерених објеката је велики, а многи ранији нацрти изгубљени. Због тога се мотивисање и обука спелеолога за мапрање објеката намеће се као прека потрба. Надамо се да ће ово бити први корак на том путу. Демонстратори на семинару били су:

 1. Војкан Гајовић, АСАК

 • Регистар спелеолошких објеката

 • Израда нацрта спелеолошких објеката

 • Израда нацрта спелеолошких објеката коришћењем ГИС софтвера

 1. Немања Милосављевић, ПСК “ДВИГ“

 • Нова открића у прилог историјата истраживања Крављанске јаме и Церјанске пећине са примерима примењених техника израде плана

 1. Геоморфолог Др Драган Нешић

 • Геоморфолошка анализа новооткривених канала система Церјанске пећине

 1. Алексеј Стоев, СК “Палдин“, Пловдив, Бугарска

 • Cave Survey (Андроид апликација за прикупљање података мерења и израду нацрта спелеолошких објеката)

 1. Константин Стоичков, ПК “Хеликтит“ Софија, Бугарска

 • Картиране – уреди за картиране на пештери, използване на AutoCad и Adobe Illustrator за изработка на картен модел

 1. Иван Петров, ПК “Хеликтит“ Софија, Бугарска

 • ’’Exploration Activities of CC ’’Helictit’’ Sofia

 1. Станислав Асенов, ПК “Софија“, Софија, Бугарска

 • Paperless Cave Survey (Употреба савремених техничких инструмената у мерењу и изради нацрта спелеолошких објеката)

 1. Вањо Ђорев, Бугарско пећинарско друштво

 • ’’The Challenge of Mount Athos’’ (Картирање спелеолошких објеката на примеру објеката истраживачке експедиције на Атосу)

Гости из Бугарске представили су своје методе рада и упознали нас са новим могућностима израде нацрта спелеолошких објеката. Овај сусрет био је прилика да се међусобно остваре нови контакти и размотре могућности заједничког рада и истраживања.

Недеља је била дан обиласка терена. Посетили смо пећинску цркву Св.Петке у селу Лепеница које се налази 8 км од Владичиног Хана  познату и као Латинкса црква.

Комплкс чини једна шира молитвена просторија, две спратне  конструкције, испоснице укопане у стену и извор свете воде у пећини источно од испосница.

На крају смо обишли рудник молибдена из Другог светског рата у селу Мачкатица. Рудник је 1940. године оновало једно немачко предузеће.

У Другом светском рату Немци су тај посао проширили, саградили рударску колонију (Рудник), изградили пут Мачкатица – Џеп и подигли насеље Бело Поље са ливницом код Сурдулице, висећим корпама омогућили транспорт руде до ливнице и започели прокоп тунела Бело Поље – Гарваница.

Сматра се да је на пословима у Руднику „Мачкатица“ радило три до пет хиљада радника.  Ми смо обишли хоризонтални део рудника. Нажалост, због недосттка времена и величине групе, обилазак вертикалног дела морали смо оставити за неку другу прилику.

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *