Када смо прошле године испраћали Рајка и Нешу, на њихов пут бициклима до севера Данске, било је лако уочити Тозину жељу да се и он окуша у нечему сличном. Из зезања смо му добацили „Кад одрастеш бићеш Рајко“. Само годину дана касније сложио је све „коцкице“ и започео остварење свог сна.

Заједно са Рајком Павличићем (65 година старости) Светозар (Тоза) Димитријевић (двадесет и нека) ће у периоду од 13.06.2013. године па наредних 75 дана бициклима путовати из Ниша преко: Бугарске – Турске – Грузије – Јерменије – Ирана (ако добију визу) – Турске – Грчке – Македоније и поново Србије. Зависно од пута, који им се више буде свидео, ова бициклистичка тура ће бити укупне дужине између 6400 и 7000 км.

Тешко је и набројити све градове, пределе, планине, долине,… кроз које ће проћи. Физичка напрезања сигурно ће представљати мање проблеме, али психичка умор током овог пута ће бити доведена до крајњих граница. 75 дана на бициклу, под шаторима, на киши, сунцу, понекад без воде, хране и веома ретко у хотелима, хостелима и другим зиданим објектима је искушење које се тешко може и замислити.

Ово ће бити Рајкова најдужа тура коју је икада возио, а за Тозу искуство које никада неће заборавити. Земље које ће обићи и руту којом ће путовати изабрао је млађи бициклиста.

На испраћају из Ниша скупило се двадесетак чланова ПК „Железничар“, родбине, пријатеља и другара да им пожеле добро здравље и срећу током овог несвакидашњег путовања.

Десетак бициклиста је пратило Рајка и Тозу до Просека, од тога пет до Беле Паланке, а Ивица чак до Софије.

После четири дана путовања Тоза нам се јавио из Пловдива са поруком да уз мање закашњење све иде по плану. Ускоро очекују преноћиште у Истамбулу, па ће том приликом бити опширнији извештај.

 

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *