Планинарски клуб „Железничар“ у свом раду доста пажње поклања едукацији садашњих и будућих планинара и заштити животне средине. Подједнако важно као и извођење планинарских акција из годишњег плана, јесте и преношење и стицање знања и искустава. Последњи пример који нам показује исправност таквог приступа долази из основне школе „Ратко Вукићевић“ Ниш, у којој је, за најмлађе основце, председник „Железничара“, Драган Нинковић, одржао занимљиво и корисно предавање. Све се то одиграло 19.септембра 2013.године, на задовољство ученика, родитеља и наставног особља. И председнику нашег клуба није било тешко да одигра улогу наставника.

Правилан однос према природи и потребу да се слободно време проводи у здравим активностима, планинарењу и пешачењу потребно је развити још у најмлађем узрасту. Председник Нинковић је, судећи по утисцима најмлађих слушалаца, био веома инспиративан. Предавање је у потпуности успело. Није било неоправдано одсутних ђака, чак је учиониа била и мала да прими све заинтересоване. А како другачије и да буде, када је нашим најмлађим суграђанима представљен чаробан свет природних лепота, то богатство колорита и садржаја, често много ближе него што су могли замислити. Колико ће сада те дечице са својих тераса, из својих дворишта или парка Чаир гледати према Соколовом камену и Трему, према Селичевици…Врхови Суве планине, који су им из Чаира изгледали као бесконачно далеки и много опасни, сада ће бити њихова жеља, да изађу једног дана на њих, да се имају чиме похвалити и поносити пред другарима. Да се у планини из дечјих грла заоре стихови „У свету постоји једно царство, у њему царује другарство!“

Предавање је било у потпуности прилагођено најмлађим школарцима. Што кроз причу, што кроз игрице, уз помоћ снимљеног материјала, дечица су спознала прва сазнања о „чикама и тетама“ планинарима, о томе да у већ у околини Ниша има таквих места на којима пола света може позавидети. Како лепог и миришљавог цвећа има свуда унаоколо, и да у тај свет „у коме царује другарство“ треба одлазити кад год се може. Како се све другачије види са висине, и колико лепи звуци могу бити и фијук ветра, и цвркут птица, и зујање инсеката и…осмеси и песма планинара и…тишина нетакнуте природе, можда и најлепши звук који планинар може чути, звук који га одваја од свакодневнице!

Ово предавање било је наставак излета који је за ђаке наш клуб организовао крајем маја месеца 2013.године на Каменичком вису…истовремено, ово предавање било је увод у нове излете и игрице у природи које ће „Железничар“ организовати за ученике.

Многе генерације су „планинарски проходале“ са нама. Зато и не чуди што међу члановима ПК „Железничар“ има и школараца, али и оних који су у клубу скоро од његовог оснивања. Тај спектар различитости, који се на планинским стазама утапа у једну велику радосну колону, треба одржати, заувек, као бесконачни ни

Подсетимо се и да смо у последњих пар година одржавали и основну школу планинарења, која није била намењена само почетницима, већ и старијим и искуснијим планинарима. Обнова стечених и стицање нових знања су у планинарству неопходни. И наши најискуснији чланови и прекаљени водичи увек радо дочекају школу планинарења.

Наши предавачи, који су сви одреда чланови „Железничара“, наши другари, више пута су одлазили и у средње школе и на факултете, где су представљали рад клуба, анимирали нове љубитеље природе и планина. Између осталог и због тога из године у годину расте број чланова „Железничара“.

Изванредно сарађујемо и са Горском службом спасавања Србије. Шта се све тек од њих може научити, у овим редовима не може стати. Колико нам је обученост и безбедност планинара значајна, види се и по томе што пред сваки зимски успон на Трем, организујемо по два предавања где до најситнијих детаља саветујемо и учимо планинаре и грађанство како се треба понашати и на шта све обратити пажњу на овој, најзначајнијој акцији нашег клуба.

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *