ПК „Железничар“ ове године прославаља седамдесет година од свог оснивања. Овај јубилеј обележили смо низом активности почев од разних пешечких, планинарских и алпинистичких акција, па до свечаних манифестација. Наша спелеолошка секција постоји тек две године, али смо желели да на неки начин дамо допринос прослави нашег јубилеја и да се уједно представимо спелеолошком кругу Србије.
У оквиру програма Планинарског савеза Србије за стручно усавршавање спелеолога од 13. до 15. октобра организован је „Семинар сплеолошке фотографије“ у Нишу на Каменичком вису. Организатори семинара су Комисија за спелеологију Планинарског савеза Србије и Спелеолошка секција ПК „Железничар“ Ниш у сарадњи са удружењем АСАК из Београда. Инструктори на семинару били су спелеолози и професионални фотографи Владимир Кржалић и Борис Мрђа, обојица чланови АСАК-а из Београда. Семинару су се одазвали учесници из неколико домаћих спелеолошких клубова (АСАК Београд; СОБ Београд; ПСК „Двиг“ Владичин Хан; СК „Саис“ Књажевац) а имали смо и гошћу из иностранства (DSS, Аустралија). Специјални гости били су представници Дирекције за изградњу града Ниша, која је управљач Церјанске пећине.
По први пут је у Србији организован семинар овог типа. Циљ семинара био је упознавање са техникама израде фотографија у специфичним условима спелеолошких објекта и њиховом накнадном софтверском обрадом за потребе научних истраживања. Фотографија у спелеологији има веома значајну улогу. Спелеолози, на пример, често наилазе на палеонтолошке или архролошке налазе које фотографишу и шаљу стручњацима на анализу. Фотографија мора бити направљена на адекватан начин да би се на основу ње могле израчунати тачне димензије предмета и извести закључци о пореклу и врсти остатака, у противном, фотографија је потпуно бескорисна, ма колико лепо изгледала.
Семинар се састојао из два блока теоријских предавања и једне практичне радионице. Први наставни блок је поред уводних тема Шта је спелеолошка фотографија и зашто нам је она важна, Спелеолошка фотографија у сврси науке, Упознавање са основном додатном и заштитном фото опремом, обухватао и специфичне технике у спелеолошкој фотографији попут цртања светлом (Light painting) и стапања експозиција (Light stacking). Потом је у Церјанској пећини изведена практична радионица. Том приликом су настала права мала ремек дела спелеолошке фотографије. Други наставни блок односио се на упознавање са софтвером, програмима и техникама за обраду фотографије.
Сликовита теоретска предавања и квалитетан програм пружили су полазницима семинара веома корисна и драгоцена знања која ће им бити смерница за даљи самостални рад, а професионалност и креативност предавача превазишла је сва наша очекивања. Част нам је што смо били домаћини једог оваквог догађаја.Надамо се да ће овај догађај допринети како промоцији спелеологије, тако и промоцији наше прелепе Церјанске пећине
Захваљујемо свима који су омогућили и подржали организацију овог семинара: Планинарски савез Србије, КС ПСС, Дирекција за изградњу града Ниша. ГО Пантелеј и Удружење за локални развој Каменица које нам је уступило камп за смештај учесника на Каменичкомм вису.

Милена Јанковић

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *