Најбоље ствари се обично дешавају изненада и без најаве. Проглашење Планинарског клуба „Железничар“ из Ниша, од стране Планинарског савеза Србије, за најбољи клуб у 2012. години је убедљиво најбоља ствар која нам се десила у задњих десет година.

Табор планинара на Повлену, је требала да буде само још једна од уобичајених републичких акција, да представници ПСС нису, већ на почетку, саопштили коначну ранг листу  клубова за 2012. годину.

Критеријуми за прављење ранг листе били су: учешће на републичким акцијама у 2012. години: Ртањ, Трем, Рогозна, Столови, Фрушкогорски маратон, Тупижница, Хомољска трансверзала, Голи крш, Табор планинара на Повлену, Стара планина, Врањски планинарски маратон, Буковички маратон, Рајац и Лесковик; број учесника; број акција на којима је клуб учествовао; број учесника по акцији.

Збиром листа А и Б наш клуб је добио 155 бодова, што је само за 2 бода било више од другопласираног ПК „Железничар“ из Београда, а треће место су поделили ПК-ви „Челик“, „Брђанка“ и „Копаоник“ са по 147 бодова.

Обзиром да наш клуб постоји од 1947. године дуг би био списак набрајања свих пехара, диплома и захвалница које смо добили.

Ипак, од како ПСС бодује клубове по наведеним критеријумима „Железничар“ из Ниша је успео само једанпут да се домогне првог места, и тада га је делио са ПК „Победа“ из Београда. Још једанпут смо били трећи и много пута на местима до петнаестог.

За успех клуба, свакако су најзаслужнији његови чланови, који су се у великом броју одазивали на позиве Председника, Начелника и Управног одбора за присуствовање на републичким акцијама.

Анализирајући овај успех, на редовном састанку клуба, Председник Драган Нинковић се захвалио свим члановима, као и другим планинарским клубовима у Нишу, који су заједно са нашим клубом учествовали на акцијама.

Организовањем републичке акције: Зимски успон на Трем, као и помоћ другим клубовима у њиховом настајању и организовању њихових првих акција „Железничар“ из Ниша се доказао као лидерски планинарски клуб југа Србије. Наставићемо да помажемо младе планинарске клубове из Бабушнице, Власотинца као и будуће клубове из Бојника, Лебана и Предејана – чије настајање већ очекујемо.

Наши планови за будућност превазилазе наше могућности, па стога настојимо да остваримо што бољу сарадњу са планинарским клубовима „Мосор“, „Сува планина“, „Калафат“ и „Челин камен“ из Ниша. Развој планинарског покрета на југу Србије је наш императив.

Овај успех је уједно и успех свих планинарских клубова из Ниша.

Још једанпут се захваљујемо свима који су организовали и водили акције, маркирали стазе, учествовали на тркама и такмичењима, кували пасуљ и прали судове или на било који други начин помагали активностима клуба.

Свима вама честитамо проглашење ПК „Железничар“ из Ниша за најбољи клуб у 2012. години.

Нека овај пехар буде само један у низу у још оштријој конкуренцији за исти.

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *