У организацији Планинарског савеза Србије, Планинарског савеза Београда и Планинарског клуба „Победа“ из Београда, дана 17. и 18. октобра 2015. године, одржан је курс за маркације планинарских и пешачких путева и стаза.

Место одржавања курса је планинарски дом „Чика Душко Јовановић“ на планини Рајац.

На овогодишњем курсу је учествовало 10 полазника:

2 планинара из ПК „Букуља“ из Аранђеловца

2 планинарке из ПК „Копаоник“ из Београда

1 планинар из ПСК „Копаоник“ из Београда

1 планинар из ПСД „Железничар“ из Новог Сада

1 планинар из ПК „Вршачка кула“ из Вршца

3 планинара из ПК „Железничар“ из Ниша – Јелена Станковић, Небојша Стевановић и Часлав Јеремић

Предавачи и демонстратори на курсу били су:

Борис Мићић – Председник Планинарског савеза Србије и

Угљеша Гвозден – Председник Комисије за планинарске терене

У суботу 17.10. је одржан теоријски део курса и том приликом су учесници упознати са историјатом и техником маркирања стаза и путева, као и пратећом документацијом означавања планинарских путева и стаза. У паузи између предавања по лепом и сунчаном времену, неколико планинара је изашло на највиши врх планине Рајац 847 мнв.

У недељу 18.10. је одржан практични рад на терену. Маркиран је део пута од Рајца према селу Доњи Бранетићи. Циљ је да пут у дужини 7км у наредним годинама измаркирају учесници курса.

По завршетку практичног рада на терену сви учесници су добили: Брошуру УПУТСТВА И СТАНДАРДИ за потребе обележавања Европских пешачких путева Е4 и Е7 кроз Србију у писаном и дигиталном облику и СЕРТИФИКАТ о завршеном курсу из маркације.

Напомена: целокупне трошкове курса за нашу едукацију: путни трошкови, трошкови смештаја и исхране платио је наш ПК „Железничар“ из Ниша.

Овом едукацијом наших чланова остварен је циљ стицања законског права на обележавање стаза и путева Нишке трансверзале, као деонице Европског пешачког пута Е7 који полази од Јасенових вода на Малом Јастрепцу, па преко планина Калафат, Сува планина и Крушевица завршава се у Власотинцу.

Часлав Јеремић

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *