Ноћни успон на Трем – Видовдански уранак
ПК „Железничар“ Ниш и ПСД „Челин Камен“

Ове године придружили смо се акцији Видовдански уранак коју деценију уназад организује ПСД „Челин Камен“. Акција је изведена у петак и суботу 28 -29. јуна 2013. године.

Окупљање је почело  на  Бојаниним водама око 23:00. Затекли смо  велики број аутомобила и комбија. Полазак прве групе био је  тридесет минута после поноћи.  Зачеље ове групе стигло је на Девојачки Гроб у 02:00. Овде  нас је сачекала група планинара, ватра, гитара, музика, песма, весеље. Време предивно! Веровали или не, без дашка ветра! Ово се тако ретко догађа, али овог пута је заиста било тако. Зато смо поседали око ватре и направили већу паузу. Они бржи изашли су на Трем већ око 04:00. Ми смо као последњи стигли у 04:55.  Сунце нас је чекало и чим смо додирнули камен почело је да се показије. Уживали смо у чарима црвених, жутих и модрих нијанси. Попети се 1810 метара надморске висине да би сте гледани излазак сунца! Вредело је!
Друга група кренула је на успон у 04:00, трећа у 06.00, а четвта у 08:00. Било је много људи. Стално је пристизало још планинара. Лешкарили смо и сунчали се  на Девојачком Гробу све док сунце није постало толико јако  да нас је отерало у шуму. У планинарском дому у Доњој Студени чекао нас је одличан пасуљ, хладно пиво и добро дружење, зашта су се побринули чланови ПСД „Челин Камен“.   Са првом групом у једном тренутку, на врху је било 120 људи од којих су многи први пут изашли на „Трем“. Једна група планинара ишла је само до девојачког гроба. У другој и трећој групи било је 68 планинара. Процењује се да је укупно било око 200 учесника.Тешко је утвдити укупан број учесника на овој акцији јер је стално пристизало још и још људи, а многи нису свраћали у дом у Доњој Студени.

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *