У периоду од 27.09. до 29.09.2014. године на подручју Сићевачке клисуре, и у периоду од 03.10 до 05.10.2014. године на подручју Овчарско-кабларске клисуре, у организацији Алпинистичке секције Ниш одржан је летњи алпинистички курс. Курс је реализовао инструктор  алпинизма, алпнистичког одсека Чачак, Слободан Миловановић, а помоћник на курсу био је др Саша Пантелић, алпиниста-приправник, начелник Алпинистичке секције Ниш.

Курс је похађало 4  кандидата: Хаџи Милутиновић Миодраг из Лесковца, Костадиновић Драган из Галибабинца, Јовановић Саша из Зајечара  и Пантелић Срђан из Крагујевца.

 Курс је садржао теоријски и практични део. Теоријски део обуке обухватао је предавања о планинарству и планинарској организацији у Србији, историји алпинизма, опасностима у планини, опреми, кодексу понашања, чворовима и др.

Практични део обуке састојао се из: различитих техника пењања (љуска, камин, плоча, пречење, техничко пењање …) постављања клинова, изради сидришта, постављању чокова и френдова, самоспашавања, абзајл, падови и заустављање приликом падова, израда транспортних средстава (меких и тврдих) и др.

Сви кандидати су у оквиру практичног дела испењали по четири смера: Плеш – Дукин смер; Облик – Ацин стебер; Каблар – Студентски смер и Пролећни смер. Сви су са успехом завршили летњи алпинистички курс. Желимо им пуно успеха.

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *