На курсу из планинарске оријентације који је одржан од 18. до 20. марта на планини Рајац у организацији Планинарског савеза Србије, Комисије за такмичење у планинарској оријентацији три члана Планинарског клуба Железничар узела су учешће: Јелена Станковић, Владимир Стефановић и Стефан Марковић.
На самој обуци било је пријављено 47 планинара из Србије и гости из Тузле. Требало би истаћи да је изненађујуће био велики број деце која су похађала обуку што је свакако за похвалу.

Обука је почела у петак, 18. марта у 20:00 часова где су кроз уводна теоријска предавања као и питања, полазници обуке могли да стекну уводна знања из оријентације, да се упознају са коришћењем топографских карата, бусола, као и да стекну увид у оно шта ће учити током наредна два дана кроз практичне примере и рад на терену. Већ идућег јутра после доручка учесници су заједно са својим инструкторима обишли пределе планине Рајац и кроз разговор и дискусију са њима учили о конфигурацији терена, како су поједини објекти представљени на самој карти и како да на правилан начин користе бусолу, „трикове“ које би могли користити током самог такмичења као и на опасности са којима би се могли сусрести током оријентације у природи.  Инструктор члановима нашег клуба била је Наташа Тодосић, дугогодишњи члан ПК Победа из Београда и бивши репрезентативац Србије у Планинарској оријентацији, која је, по речима наших чланова била максимално предусетљива и радо је одговарала на сва питања која су јој била упућена, због чега јој се овом приликом у име клуба захваљујемо.

По завршетку дана учесници обуке имали су предавање на тему „Планинарска оријентација“ где су се полазници обуке упознали са правилима такмичења из планинарске оријентације, као и са задацима који се у оквиру такмичења постављају учесницима. Том приликом учесници су имали могућност да на конкретним примерима са својим инстукторима решавају задатке. На самом предавању био је презентован нови електронски (Sport ident) систем обрачунања времена. Последњег дана обуке, у недељу, учесници су имали контролно такмичење при чему су имали задатак да пронађу све контролне тачке на задатом терену у што краћем времену. Било је постављено укупно девет тачака (седам постављених и два задатка) на укупној ваздушној удаљености од око пет километара а стварне раздаљине око девет километара. Чланови нашег тима су том приликом показали стечено знање и освојили запажено четврто место од пријављених десет тимова (у категорији А-дужа стаза), с обзиром да се они први пут сусрећу са овим тереном и да се први пут такмиче, то је одличан резултат. По завршетку обуке приређена је додела диплома, где су уз пригодне речи председника комисије и организатора Владислава Матковића из Планинарског клуба Победа и председника Планинарског савеза Србије Бориса Мићића полазницима уручене дипломе чиме је обука окончана.

Наши чланови: Јелена, Влада и Стефан  ће у оквиру планинарске школе, планинарског клуба Железничар одржати предавање на тему „Планинарска оријентација“ за све полазнике, чиме ће пренети стечено знање.

На крају треба похвалити организациони тим, инструкторе, као и саму организацију која је била на високом нивоу. По речима наших чланова услови обуке, у којима су учили  као и сама обука остаће им у лепом сећању. Учесници су били смештени у Планинарском дому „Чика Душко Јовановић“ на Рајцу.

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *