Јелашничка клисура је прави раритет природе која се налази на 15 км од града и 3 км од Нишке Бање. Иако по величини мала, дужине 2 км, проглашена је специјалним резерватом природе због необичних биљних врста и природних лепота.

Овдe се могу видети камене креације природе: доломитски стубови, зубци, чучавци и прозорци, а у клисури живи и преко 65 ендемских биљака међу којима и веома ретке као што су Ramonda Serbica i  Ramonda Nathaliae. Поред лепих стена и богате флоре, интересантан је и водопад Рипаљка, као и остаци римских утврђења. Клисура се налази између села Јелашница и Чукљеник поседује неколико лепих места за камповање и пикник. Једно од њих налази се на изласку из клисуре и опремљено је клупама за излетнике. Преко пута овог места, налази се обележена стаза за пењање.

За љубитеље екстремног пењања  нуди изузетно искуство пењања на природној стени.  Јелашничла клисура је прво пењалиште у Србији посвећено само спортском пењању. У клисури постоји 58 смерова, од тога 54 попета и 4 пројекта, тежине од V+ do IX/IX+ висине 6,5 – 70м. Стена је оштар доломитски кречњак и својом белином даје прави контраст околном зеленилу јужне Србије.

Провели смо овде неколико незаборавних викенда а иамли смо и госта из Крагујевца. Пело се чак и по мраку док су светла аутомобила осветљавала  пењачу пут уз стену.

Иначе, ПК „Железничар“ од недавно има секцију за спортско пењање, Секција нема такмичарски, већ чисто рекреативни карактер. Председник секције је Срђан Ценић.

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *