Током  2012. године, ПК „Железничар“ је имао укупно 10 акција маркирања стаза. У јануару и фебруару  екипе  ПК „Железничара“  радиле су на уређивању и маркирању стазе Д. Душник – Трем – Д. Душник  у сврху припремања стазе за републичку акцију 16. Зимски успон на Трем. Због великих наноса снега тек у петом покушају успели смо да избијемо до Девојачког гроба. Било је много посла око уклањања попадалих крошњи. Стаза је била у тако страшном стању да акција умало није отказана. Ипак,  стаза је припремљена на време. Посечене су и уклоњене попадале крошње, постављене су металне маркације  а  од Девојачког гроба до Трема постављене су привремене зимске маркације.  За припремање ове стазе изведено је 5 акциja. УО „Железничар“ донео је одлуку да они који су више пута учествовали у припремању ове стазе не плаћају П3 карту за акције: Фрушкогорски маратон, Табор планинара и Слет планинара у 2013. години.  То су: Maрко Антић, Велимир Васић, Раде Никчевић, Зоран Павличевић, Драган Митровић, Слађан Цветковић, Предраг Живковић,  Миљан Ристић и Мирослав Голубовић.

           Током јула и августа изведене су 3 акције маркирања стаза . Све табле, путокази и маркације које су постављене направљене су према Правилнику за маркирање ПСС-а.

         Стаза Дивљана – Смрдан – Пасарело маркирана је 22.07.2012. Дужина стазе је 10 км у једном правцу.  Очишћено је растиње на местима где су постављене маркације. На почетку стазе, на скретању код манастира Дивљана, постављена је табла која  садржи називе врхова (Пасарело, Смрдан) податке о надморским висинама и потребном времену хода. На важнијим скретањима постављено је и више путоказа са натписима. Нарочито је честим маркацијама обележено скретање код Малог Коњског где је такође постављен и путоказ. Близу врха, код Данетове викендице постављен је импровизовани стуб са стрелицама које садрже натписе и показују правце: Дивљана, Пасарело, Смрдан, Ракош чесма.

Стаза Ракош чесма – Бежиште маркирана је 28.07.2012. године. Дужина стазе је 7,5 км у једном правцу.  Било је планирано да се одради скроз до Пасарела, али због посла око рашчишћавања урађено је само до Ракош чесме.  Постављено је више путоказа.

      Стаза Доња Коритница – Ракош чесма – Пасарело маркирана је  05.08.2012. године.  Овог пута кренули смо из села Доња Коритница, уредили и обележили стазу до Ракош чесме и одавде се укључили  и довршили преостали део стазе до Пасарела.

Стаза Б. Воде – Д. Гроб уређивана је у два наврата 20.10.2012. и  03.11.2012. Током ових акција oбележена је стаза кроз шумовити предео до превоја Девојачки гроб;

  • израђено је 78 степеника код Љубине чесме и 22 степеника код Девојачког гроба, испод стене;

  • моторном тестером уклоњена је већина оборених стабала и стаза је очишћена од растиња на стази и поред стазе;

  • уређен је приступ код извора воде Љубина чесма.

Кад смо већ код тога и током ове  2013. имали смо још две акције уређивања ове стазе у сврху припрама за 17. Зимски усон на Трем. Том приликом постављени су и гелендери на прилазу ка Љубиној чесми и комплетно је завршен део стазе кроз шуму према Девојачком гробу.

             На нашим акцијама уређивања стаза радили су такође: Часлав Јеремић, Биља Јеремић, Мирјана Перић, Александар Динић који  је правио путоказе и табле, Флорис Шабић, Миодраг Ђорђевић, Добривоје Николић,  Јелена Станковић, Милош Јовановић, Марко Антић, Миомир Цветковић, Лазар Станојеовић, Мирослав Докман, Иван Стојиљковић, Мирољуб Ђорђевић Мића, и веома често, увек оран да помогне Славко Цекић ПД „Сува Планина“. Захваљујемо свима који се одазивају овим акцијама и поносимо се оваквим члановима. Извињавамо се ако смо некога овом приликом изоставили.

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *