Петрлашка пећина, Џамалска пропаст  и  Данчулица

Одоровачко поље је највеће крашко поље Источне и Југоисточне Србије. Дугачко је 7 км, а широко око 4,5 км. То је пространо  које уоквирују нижи кречњачки гребени и Видлич. Дном поља отиче понорница – Одоровачка река. Најнижи део поља ограничен је крашком површи на којој има типичних крашких облика, а нарочито пространих вртача и увала.

На јужном ободу Одоровачког поља има подземних крашких облика, који су стварани за време језерске фазе. Облицима најпознатија и најзначајнија је Петрлашка пећина. То је бисер природе, са богатим пећинским накитом, нажалост недовољно проучен и недовољно искоришћен. Петрлашка пећина је у ствари систем пећина на јужном ободу крашког Одоровачког поља, у рејону Забрђа.

У организацији наших пријатеља из  ПСК ДВИГ Владичин Хан  и уз помоћ нашег инструктора  кренули смо у истраживање овог крашког терена у близини  Димитровграда. У селу Смиловци обишли смо манастир посвећен Светом Кирику и Јулити. Са остатком спелео екипе нашли смо се у Одеровцу и кренули у претрагу терена. Имали смо погрешне координате па је претрага деловала готово узалудно. Ипак, имали смо среће.

Јама Џамалка пропаст изненадила нас је пространошћу и накитом. Неколико чланова екипе успело једа сиђе у јаму познату као Данчулица, а Петрлашка пећина је прави драгуљ Одоровачког поља који свакако треба посетити.

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *