Извештај са републичке планинарске акције “ 53 Јастребачки Марш “ у организацији ПК Јастребац- Крушевац

11-ог. Oктобра, 7 чланова ПК Железничар је учествовало на републичкој планинарској акцији „53. Јастребачки Марш“ на планини Велики Јастребац, у којој је узело учешће преко 900 планинара и љубитеља природе из наше земље.

Из Ниша смо кренули са два аутомобила у 06:00 часова, у Крушевцу стигли око 07:30 часова. Пријавили смо се уредно домаћинима и са њима кренули аутобусом пут села Срндаље. Овде је акцију у 09:30 часова испред ПСС отворио Влада Матковић из Београда и на најдужу стазу је кренуло, по извештају ГСС-а 283 планинара. Стаза је била означена као средње до умерено напорна тура. Међутим ових 16км је за неке од нас било много, те смо на врх Змајевац (1381 мнв) изашли нас 6, док је један нас члан добио „бесплатну“ вожњу са ГСС-ом до циља – Планинарски дом „Жарко Жарић“. До врха нам је требало око 3 и по сата лаганог хода добро уређеном и маркираном стазом. Врх је био мали да прими огроман број планинара те се на њему нисмо много задржавали, нажалост, јер је поглед био феноменалан. У даљини су се виделе планине – Жељин, Копаоник, и тд, а као шлаг на торту је била величанствена Шар планина далеко на југу, која нам се приказала у свој својој раскоши.

Са врха смо се до циља спустили за неких 3 и по сата. У силаску смо успешно „ескивирали“ огромне количине блатa, користећи при том и Оберенa стабла као стазу. Савладана је висинска разлика од 1075 метра у успону и 974 и силаску.
Домаћин нас је у планинарском дому дочекао са одличним пасуљем и након додела захвалница и распаљивана логорке ватре, нажалост, морали смо да кренемо пут Крушевца. Кажем нажалост, јер је дом у одличном стању, друштво било одлично и требало би да на неких од наредних акција у организији наших другара из ПК Јастребац останемо и да преноћимо у њиховом дому, и да уз логорску ватру наставимо дружење.
По доласку у Крушевац, извршили смо преседање у наше аутомобиле и у Ниш смо стигли око 21.30 часова.

Вођа пута:
Нинковић Драган

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *