Била је то права, правцата авантура..
Расположени планинари ПК “Железничар“, спремни да још једном испењу највиши врх Старе планине на српској страни, пошли су из Ниша распоређени у 2 аутобуса.
Поред наших пријатеља из ПАК “Мосор“, прикључили су нам се другари из Зрењанина, Новог Сада, Грачанице, Зајечара (Драган Радосављевић“), Неготина (“Дели Јован’)’,Књажевца, Алексинца (“Брђанка“ и “Железничар“), Соко Бање (“Озрен“), Бора (“Црни Врх“), Лебана, Кладова (“Врх“), Мајданпека (“Старица“), Злота (“Дубашница“) ..све у свему, било нас је око 200.
На успон смо кренули од Планинарског дома “Бабин Зуб“ на 1580мнв и одмах схватили да тог дана неће бити ни мало лако остварити наш наум. Стара Планина окована снегом, ледом, минус (мнооого), магла, ветар (од 70 до 90 км/h). Ни налик времену које смо имали прошле године, када смо уживали у правој зимско-планинској идили.
Ипак, сви одлучују да крену на стазу. Ритам и вођење акције прилагођени условима и минималној видљивости, колона компактна, пазимо да нема заостајања.
По изласку из шумарка надомак Дома, Стара нас је дочекала “на нож“. Тада почињемо да осећамо сву силину временских (не) прилика, од удара ветра планинари посрћу газећи дубок снег, долази до првих заостајања и одустајања. Разумљиво, време је заиста било да не пожелиш ни на слици да га видиш, али упорнији крећу даље.
А даље…даље је бивало све горе и горе, тако да је око 190 планинара, не испевши сам врх, потражило уточиште од невремена по планинским објектима.
У поподневним часовима, небо се коначно отворило и дозволило да макар мало уживамо у зимским чарима наше најлепше планине. Неки су тада кренули на Бабин Зуб, други правили Снешка, трећи су се дружили и грејали у Дому.
Њих четрнаесторо најахрабријих и најупорнијих, предвођени Мимијем и Сашом, ипак је успело да дође до Миџора!
Стара их је за сав надљудски напор који су уложили у поход на њен највиши врх, почастила прелепим призорима али их је јаким ветром натерала да се што брже спусте и придруже нама осталима који смо их брижно очекивали (по већ палом мраку) назад.
Браво другари !!!
Мими, Сава, Дикица, Гага, Бане, Гаги, Драган, Зоки, Аца, Селена, Саша…

текст: Весна
фотографије: Гага, Јелена, Јасмина, Мика, Дикица, Арса, Бане

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *