11. новембар 1918. године – Дан примирја, дан када је Србија била велика.

На данашњи дан мала европска краљевина, Србија, је захваљујући херојству својих синова, очева, дедова, који су успели за мање од 45 дана да задају такав ударац Централним силама и реше Први светски рат у корист савезника, плативши успехе огромном жртвом, добила почасти и поштовање читавог света које је до тада било незапамћено.

Херојство и храброст српске војске и народа у том тешком времену је обележено и истицањем (1917) српске заставе на Белој кући, што данас заборављају и тадашњи наши савезници (осликани у пријатељству Вудро Вилсона и Михајла Пупина) као и Ми.

Искрено се надам да ће овај симбол који ће красити наше груди на данашњи дан, у наредним годинама подсетити колико модерни свет, толико и нас, на успехе и значај српских армија предвођеним Живојином Мишићем и осталим војводама!

 Назван је по краљици Наталији Обреновић у ботаници познат и као цвет феникс. Као ликовно решење за амблем, који се носи у седмици пре Дана примирја и на сам дан празника, прихваћен је цвет Наталијина рамонда (лат. Ramonda nathaliae), са позадином у бојама Медаље за спомен на повлачење српске војске преко Албаније – Албанске споменице.

Наталијина рамонда је биљка која расте како у Србији, углавном на истоку, има је и у Јелашничкој клисури, тако и на планини Ниџе, чији је највиши врх Кајмакчалан.

Нека је вечна слава и хвала свим српским јунацима-мученицима који славно изгинуше за слободу и спас Отаџбине! Њихова дела су бесмртна, а нама, њиховим потомцима, остаје част и обавеза да се увек са поносом сећамо оних који су били бољи од нас.

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *