ИЛИ МАЛИ ДОДАТАК АРИСТОТЕЛОВОЈ РАСПРАВИ О ПРИЈАТЕЉСТВУ

Нећемо овде превише филозофирати о пријатељству, само ћемо нешто кратко рећи о једној посебној врсти пријатељсттва коју Велики Аристотел у својој чувеној расправи није могао предвидети. А пријатељство у алпинизму се заиста може сматрати посебном врстом пријатељства јер је везано међусобном бригом за живот. Али се исто тако може рећи да је алпинизам за пријатељство велики тест,  јер и сваки антагонизам и самоувереност  и воља за успехом и задовољство и уживање и све што у себи носимо, све застаје и заказује пред  застрашујућом и неумољивом моћи природе. Зато пријатељство у алпинизму мора да буде јаче од сваке жеље за успехом, чвршће од стене од најчвршћег гранита и веће од највеће планине.

И кад смо већ код стена и планина, наше пењалиште у Сићаву од недавно је богатије за још један алпинистички смер. Смер је оцене  V, III-, дужине  110 метара, висине 80 метара, налази на Сврљишким планинама, на Плешу, и зове се „За Милену“.

По свему судећи никад  нијдан трг, ниједна улица и ниједна школа неће носити моје име, али су зато моји пријатељи сматрали да заслужујем један смер у стени на Сврљичким планинама. А како су стене и планине најлепша места кoја је Бог на Земљи створио  са чијом се лепотом и величанственошћу не може мерити ниједан трг, ниједна улица и ниједано дело створено људском руком, онда је то заиста велика част! А још је већа част имати пријатеље који мисле да заслужујете један смер у стени! И потпуно сам сигурнa да би се и Велики Аристотел сложио с тим кад би само могао да види. Зато хоћу да цео свет зна да у Сићеву постоји смер „За Милену“, да су га први попели Панта и Неша и да сам поносна на њих!

Од  Аристотела нас дели двадесет и пет векова. Задивљујуће је колико је човечанство од тог доба напредовало у техничком слислу. Али, да ли смо научили да живимо у складу са врлином? Знамо ли шта је врлина? Знамо ли шта је право пријатељство? Колико су велика пријатељства велика, а колико су мала пријатељства мала? „За колико“  је веће пријатељство веће па кажемо да је право, а „за колико“ је мање пријатељство мање па кажемо да није право? Како се то мери? Како то да ми на дашњем ступњу технолошког развитка то још нисмо измерили? И не само што нисмо измерили, него нам недостаје јединица мере! А јесмо ли научили да будемо бољи пријатељи?

Толико о напретку човечанства, боље је да престанемо с питањима. Дакле, ако сте се некад питали чему служе пријатељи, нећемо овде понављати све оне добро познате флоскуле којих је толико пуно, а које, у ствари, док се не доживе не значе ништа. Само ћемо кратко додати:

Ако нисте знали, пријатељи служе још и за то, да вас некад изненаде и малчице расплачу једним оваквим гестом.

Милена Јанковић

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *